Als u het binnenland van Mýkonos wilt verkennen, bevelen wij aan een auto te huren, al is het maar voor een dag. Voor de stranden is dat niet echt nodig: er rijden zeer frequent bussen.
Als u het binnenland van Mýkonos wilt verkennen, bevelen wij aan een auto te huren, al is het maar voor een dag. Voor de stranden is dat niet echt nodig: er rijden zeer frequent bussen.
Mýkonos Μύκονος - De onbetwiste nummer 1 op de populariteitslijst is bruisend als Ibiza, mondain als Cannes en liberaal als San Francisco. Het grillig gevormde, kosmopolitische Mýkonos heeft het allemaal. Maar in de eerste plaats is Mýkonos toch vooral Mýkonos gebleven, een onwaarschijnlijk mooi jetseteiland met een aanstekelijk vrolijk karakter. Stijlvoller dan Ibiza, zeker niet zo elitair als Cannes en nog vrijzinniger dan Frisco. De stranden behoren tot de mooiste van het land, ze variëren van Megáli Ammos Μεγάλη Άμμος voor iedereen tot de naaktstranden Paradise (zeg maar voor Adam en Eva) en Super Paradise (voor Adam en Adam). Voeg daaraan toe de verfijnde en traditionele restaurants, Europa’s coolste nightlife (Paradise Club!), het pittoreske ‘Klein Venetië’ en de beroemde witte windmolens en u zult beseffen dat Mýkonos helemaal hot is.
En als u ook nog rust en cultuur zoekt? Dan zijn daar diverse boeiende musea, oude kerken en kloosters en een fraai binnenland met stuwmeertjes en fenomenale uitzichten. Voor oudheden moet u niet op Mýkonos zijn, maar dat wordt meer dan gecompenseerd door de nabijheid van Delos, het eiland dat prominent op de Werelderfgoedlijst staat.
Tínos Τήνος - Tínos heeft een volkomen ander karakter dan buureiland Mýkonos. Het was in de oudheid al heilig omdat Poseidon er een plaag van giftige slangen zou hebben beëindigd. De restanten van de tempel ter ere van de zeegod en diens eega Amfitrite bevinden zich drie kilometer buiten Tínos-Stad. Maar veel belangwekkender voor hedendaagse Grieken is de Maria-verschijning aan de non Pelagía in 1822. Het visioen leidde de non naar de Dionysostempel, alwaar zij een icoon vond dat zou zijn geschilderd door de apostel Lucas. Visioen en vondst brachten een pelgrimage op gang van ongekende proporties. Wat de grot in Lourdes is voor katholieken, is de kerk Panagía Evangelístria Παναγία Ευαγγελίστρια voor orthodoxen. Zij komen in groten getale naar Tínos op 25 maart (Maria-Boodschap) en op 15 augustus (Maria-Hemelvaart) kruipen vooral veel vrouwen omhoog naar het heiligdom. Er staan maar liefst zo’n 800 kapellen op Tínos, bijna allemaal smetteloos wit, de dominerende kleur van de bebouwing. Karakteristiek zijn de kunstige duiventillen op huizen overal op het eiland. In de dagen lang voor het world wide web was Tínos het centrale postkantoor voor de Cycladen, u raadt het al, voor de duivenpost. Aan beide zijden van Tínos liggen aantrekkelijke stranden en er tussenin een paar aardige dorpjes, waarvan vooral het betoverende Pýrgos Πύργος eruit springt vanwege de befaamde marmerwerkplaatsen.
Andros Άνδρος - Met volle overtuiging voegen we dit jaar het bergachtige Andros toe aan ons aanbod. Het is het noordelijkste eiland van de Cycladen en na Náxos de tweede in grootte. Andros wijkt sterk af van de overige Cycladen. Het heeft een grillig reliëf met pieken tot bijna duizend meter en hoge kliffen rondom baaitjes met mooie stranden. Het eiland is weelderig groen doordat het rijk is aan bronnen, watervallen en beekjes. Wijngaarden, citrusvruchtteelt en olijfbomen vind je overal in de lieflijke valleien, met oude steenmuurtjes die langs de terrassen door het landschap slingeren. De combinatie met de dorpjes met rode pannendaken, kloosters, (Venetiaanse) kerken en duiventillen maken Andros een wandelwalhalla. En het leuke is dat Andros behalve door Atheners en andere vastelanders, nog niet massaal bezocht wordt. De meeste Engelsen blijven hangen in de havenplaats Gávrio Γαύριο, waar je met de (fast)ferry aankomt vanuit Rafína Ραφήνα (vlakbij de luchthaven van Athene). Batsí is nog leuker, net als de hoofdplaats Chóra χώρα, een monumentaal, door rijke reders gebouwd kustdorp aan de oostkust, waar je ten minste een halve eeuw teruggaat in de tijd.
Sýros Σύρος - Je verwacht het helemaal niet in zo’n archipel met Lilliput-eilandjes en Madurodam-dorpjes, maar Ermoúpoli Ερμούπολη, de hoofdstad van de Cycladen, heeft een allure om U tegen te zeggen. De stad van Hermes is gesticht als belangrijkste haven in de beginjaren van modern Griekenland. Het is in pasteltinten geschilderd en wordt gedomineerd door de goed geconserveerde wijk Ano Sýros Άνω Σύρος, gebouwd rondom een dertiende-eeuws kástro, de 800 treden meer dan waard. In de neoklassieke benedenstad vallen de kathedralen op, orthodox en katholiek, en het indrukwekkende Miaoulis-plein, genoemd naar de belangrijkste admiraal uit de Onafhankelijkheidsoorlog. Een aanrader is het boetiekhotel Omiros****, gevestigd in een neoklassiek herenhuis uit de negentiende eeuw.